Hoe breng ik btw in rekening op mijn factuur aan niet-Italiaanse B2C-consumenten?
Als je op afstand verkoopt vanuit een magazijn in Italië aan B2C-consumenten in andere EU-landen (bijvoorbeeld: verkoop vanuit Italië naar een ander EU-land), en je bent nog niet als btw-plichtig geregistreerd in het land van levering, dan ben je verplicht Italiaanse btw te berekenen. In deze situatie moet je btw in rekening brengen en verantwoorden op dezelfde manier als bij binnenlandse verkopen (zie hierboven). Houd er rekening mee dat je altijd een factuur moet verstrekken conform de Italiaanse regels voor afstandsverkopen vanuit Italië die onderworpen zijn aan de Italiaanse btw.
Als je echter de drempel voor afstandsverkopen in een ander EU-land overschrijdt, moet je je in dat land registreren voor btw. Dit houdt in dat je geen Italiaanse btw meer in rekening moet brengen op dit soort verkopen in dat land, maar dat je in plaats daarvan de btw van het land van levering (bestemming) in rekening moet brengen. Als je bijvoorbeeld goederen opslaat in Duitsland en begint met de verkoop van die goederen aan B2C-consumenten in Italië, moet je Duitse btw in rekening brengen. Zodra duidelijk is dat je de drempel voor afstandsverkopen in Italië gaat overschrijden, moet je een Italiaanse btw-registratieaanvraag indienen bij de Italiaanse belastingdienst en moet je Italiaanse btw in rekening brengen op B2C-verkopen in Italië (dat wil zeggen Italiaanse btw-facturen verstrekken en Italiaanse btw-aangiften indienen).
Bij afstandsverkopen mag je er ook voor kiezen om je verkopen in het land van levering te belasten (voordat je de drempel voor afstandsverkopen overschrijdt). Zodra een dergelijke keuze is gemaakt, moet de btw van het land van levering worden geïnd en zijn de factuurvoorwaarden van dat land van toepassing.
Als je de goederen vóór de verkoop in het EU-land van de consument opslaat, wordt dit niet beschouwd als verkoop op afstand. Als je bijvoorbeeld aan Italiaanse consumenten verkoopt en die consumenten goederen levert die al in Italië waren opgeslagen, ben je bezig met een binnenlandse verkoop in Italië en moet je rekening houden met je btw-registratiepositie in Italië.
Hoe breng ik btw in rekening op mijn factuur aan niet-Italiaanse B2B-klanten in andere EU-landen?
Als je aan B2B-klanten in een ander EU-land verkoopt, hoef je geen btw in rekening te brengen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. In Italië zijn deze voorwaarden, zoals vermeld op de website van de belastingdienst, als volgt (er kunnen enkele uitzonderingen gelden, controleer dit):
- Een levering vanuit Italië aan een klant in een ander EU-land valt onder het nultarief als:
- je een EU btw-nummer, inclusief de tweeletterige landscode, van je klanten krijgt, bewaart in je administratie en vermeldt op je btw-verkoopfacturen; en
- de goederen vanuit Italië naar een bestemming in een ander EU-land worden verzonden of vervoerd; en
- je geldige handelsdocumenten verkrijgt en bewaart waaruit blijkt dat de goederen uit Italië zijn weggevoerd.
Er zijn nog een aantal andere voorwaarden waaraan moet worden voldaan, zoals aanvullende specifieke factureringseisen. Daarom raden we je aan om een belastingadviseur te raadplegen voordat je verkoopt aan B2B-klanten in een ander EU-land.
Er is ook de verplichting om verdere bewijsstukken te overleggen, zoals een EG-verkooplijst (periodiek verslag dat moet worden ingediend bij de belastingdienst, met een overzicht van de totale grensoverschrijdende verkopen in de EU vanuit Italië aan btw-geregistreerde klanten in een ander EU-land).
Hoe kan ik Italiaanse btw terugvragen?
Wanneer je eenmaal bent geregistreerd als btw-plichtige, kun je de door jou betaalde Italiaanse btw in verband met je bedrijfsactiviteiten terugkrijgen via je btw-aangifte, dat wil zeggen dat de btw op je aankopen/kosten kan worden verrekend met de btw die je verschuldigd bent op je verkopen. De btw op de kosten wordt voorbelasting genoemd. Het is mogelijk om de voorbelasting buiten de Italiaanse btw-aangifte om terug te vorderen als je geen vestiging in Italië hebt en je niet in Italië geregistreerd hoeft te zijn. Als dit op jou van toepassing is, raden we je aan een belastingadviseur te raadplegen voor meer informatie over de te verrichten formaliteiten.
Wat zijn de btw-tarieven in Italië?
Als je goederen verkoopt in Italië kan het btw-tarief variëren afhankelijk van het soort goederen dat je verkoopt. Op dit moment zijn de geldende btw-tarieven 22%, 10% of 4%. Als je in Italië goederen verkoopt aan Italiaanse B2B-klanten en je bedrijf is niet gevestigd in Italië, dan mag je geen Italiaanse btw in rekening brengen op je verkoopfacturen aan deze klanten. In een dergelijk geval zal de klant zelf de Italiaanse btw moeten bepalen in zijn periodieke btw-aangiften.
Neem contact op met je belastingadviseur als je twijfelt over welk(e) btw-tarief/tarieven op je producten van toepassing is (zijn).
Ik verkoop producten in een EU-land van buiten de EU (ik heb geen bedrijfsvestiging in de EU) en ik sla geen goederen op in de EU). Moet ik me registreren voor btw?
Als je goederen in de EU importeert voor doorverkoop, ben je in de regel verplicht om de btw bij invoer (en eventueel invoerrechten) te betalen aan de belastingdienst waar de goederen worden ingevoerd. Houd er rekening mee dat je je moet registreren voor btw als je goederen opslaat in een EU-land. Er zijn vele manieren om de btw bij invoer te organiseren en te betalen. Als je uitgebreider advies nodig hebt, raden we je aan om een belastingadviseur met ervaring op het gebied van de Italiaanse btw te raadplegen.
Tip: Als je op meerdere Europese marketplaces van Amazon verkoopt, houd er dan rekening mee dat je mogelijk btw verschuldigd bent aan verschillende EU-landen en dat je dus verschillende btw-nummers in verschillende landen moet aanvragen. Raadpleeg je belastingadviseur om meer te weten te komen over je btw-verplichtingen in de EU.
Hoewel mijn bedrijf buiten de EU gevestigd is, sla ik voor mijn bedrijfsactiviteiten goederen op in Italië en verkoop ik alleen aan Italiaanse klanten. Moet ik me in Italië registreren voor btw?
Als je goederen opslaat in Italië en deze goederen verkoopt en vervoert naar Italiaanse consumenten, ben je verplicht je onmiddellijk in Italië te registreren (vanaf het moment dat de goederen Italië binnenkomen). Houd er rekening mee dat een overzees (niet-EU) bedrijf ook verplicht kan zijn om een Italiaanse fiscale vertegenwoordiger aan te wijzen. Als je goederen opslaat in een ander EU-land, moet je je ook in dat land registreren voor de btw.
Hoewel mijn bedrijf buiten de EU gevestigd is, sla ik goederen op in Italië en verkoop ik aan niet-Italiaanse klanten. Moet ik me in Italië registreren voor btw?
Als je goederen opslaat in Italië en deze goederen verkoopt aan en vervoert naar niet-Italiaanse klanten, ben je verplicht om je onmiddellijk te registreren voor de btw. Houd er rekening mee dat een buitenlands (niet-EU) bedrijf ook verplicht kan zijn om een Italiaanse fiscale vertegenwoordiger aan te wijzen. Bovendien, als je goederen opslaat in Italië en deze goederen verkoopt aan en vervoert naar particulieren in andere EU-landen (vaak aangeduid als verkoop op afstand), kan het zijn dat je ook verplicht bent om je te registreren voor de btw in het EU-land waar de goederen worden ontvangen.
Hoewel mijn bedrijf buiten de EU gevestigd is en ik geen goederen opsla in Italië, verkoop ik wel rechtstreeks aan Italiaanse klanten. De verzending vindt plaats vanuit een locatie buiten de EU. Moet ik me in Italië registreren voor btw?
Als je goederen in de EU importeert voor doorverkoop, ben je in de regel verplicht om de btw bij invoer (en eventueel invoerrechten) te betalen aan de belastingdienst waar de goederen worden ingevoerd. Er zijn vele manieren om de btw bij invoer te organiseren en te betalen. Als je uitgebreider advies nodig hebt, raden we je aan om een belastingadviseur met ervaring op het gebied van de Italiaanse btw te raadplegen.
Ik verkoop producten vanuit het ene EU-land in een ander EU-land. Waar moet ik mij registreren voor btw?
Als je een Franse btw-factuur moet verstrekken, moeten daar minimaal de volgende gegevens op worden vermeld.
Tip: Als je op meerdere Europese marketplaces van Amazon verkoopt, houd er dan rekening mee dat je mogelijk btw verschuldigd bent aan verschillende EU-landen en dat je dus verschillende btw-nummers in verschillende landen moet aanvragen. Raadpleeg je belastingadviseur om meer te weten te komen over je btw-verplichtingen in de EU.
Mijn bedrijfsadres is in Italië en ik verkoop goederen aan Italiaanse klanten. Moet ik me in Italië registreren voor btw?
Als je goederen opslaat in Italië en deze alleen verkoopt aan Italiaanse klanten, ben je verplicht om je voor de btw te registreren zodra je verkopen de Italiaanse btw-registratiedrempel overschrijden. Wil je meer weten over de btw-drempels die in jouw geval van toepassing zijn,
raadpleeg dan hier de website van de Italiaanse belastingdienst.Als je deze goederen daarnaast verkoopt aan en vervoert naar consumenten in een ander EU-land (vaak aangeduid als verkoop op afstand), kan het zijn dat je ook verplicht bent om je te registreren voor de btw in het EU-land waar de goederen worden ontvangen.
Mijn bedrijfsadres is in een ander EU-land maar ik verkoop goederen aan Italiaanse klanten. Moet ik me in Italië registreren voor btw?
Als je goederen opslaat in een ander EU-land en deze goederen verkoopt aan en vervoert naar particulieren die in Italië gevestigd zijn, moet je je in Italië inschrijven in het btw-register als je de Italiaanse drempel voor afstandsverkopen overschrijdt. Ook als je je goederen opslaat in een ander EU-land en overbrengt naar een opslaglocatie in Italië (met eigen middelen of met behulp van Amazon), kan btw-registratie in Italië verplicht zijn.